Lohjan seurakunnalla on kaksi ystävyysseurakuntaa, Kõbanyà Unkarissa ja Saku Virossa. Yhteistyö unkarilaisten kanssa on jatkunut 36 vuotta. Sakun evankelisen seurakunnan kanssa on toimittu seurakunnan perustamisesta alkaen, yli kymmenen vuotta.
Kõbanyàn ja Lohjan seurakuntien ystävyyssuhteen solmiminen kävi ripeästi.
– Kanttori Erkki Muukkonen oli opiskellut Unkarissa ja oppinut kielen. Muukkonen otti yhteyttä tuttuun seurakuntaan Budapestissa, kertoo Hannu Laasio.
Kirkkoherra Tamás Fabiny lähetti kesällä 1988 kutsun kirkkoherra Kaiku Mäenpäälle. Syyskuussa Lohjan kirkkoneuvosto vastasi myöntävästi Kõbanyàn evankelisen seurakunnan kutsuun tulla ystävyysseurakunnaksi. Ensimmäiselle ryhmämatkalle Budapestiin lähdettiin samana syksynä.
Seurakuntien yhteydenpito on ollut tiivistä: tapaamisia Kõbanyàssa tai Lohjalla on ollut liki sata, koronavuosia lukuun ottamatta useita vuosittain. Jäsenten välisiä tuttavuuksia, sähköpostikaveruuksia ja joulukorttiystävyyksiä on valtaisa määrä.
Unkarin pitkä historia
Unkarissa on 10 miljoonaa asukasta, joista viidennes asuu pääkaupungissa. Maan kirjoitettu historia alkaa 900-luvulta. Historiansa ankarissakin vaiheissa maa on säilyttänyt itsenäisyytensä.
Kristinusko on aina ollut osa kulttuuria. Noin puolet Unkarin kristityistä kuuluu katoliseen kirkkoon, 15 % väestöstä on kalvinisteja. Evankelisen kirkon historia alkaa reformaation alusta, 1500-luvulta.
Evankelinen kirkko on vähemmistökirkko, jäseniä on noin puoli miljoonaa, hiippakuntia kolme. Yksi piispoista on yllä mainittu Tamás Fabiny. Evankelinen kirkko vastaa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa.
Lohjalla Unkarista kiinnostuneita seurakuntalaisia on riittänyt. Vuonna 2023 Lohja 700 -juhlaviikonlopun yhteydessä juhlittiin Kõbanyàn ja Lohjan 35-vuotista ystävyyttä.
Lohjalla ystävyysseurakuntatyöstä vastaa Pusulan aluekappalainen Sampo Luukkonen.
Lämmintä ystävyysseurakuntatoimintaa
Hannu Laasio osallistui toiselle seurakuntavierailulle, sittemmin hänestä tuli Unkarin matkojen primus motor.
– Matkoista ilmoitetaan Lohjan seurakunnan verkkosivuilla. Mukana on aina myös ensikertalaisia.
– Kun matkustamme Unkariin, majoitumme hotelliin. Kun unkarilaiset tulevat Lohjalle, he majoittuvat perheisiin, se tulee halvemmaksi.
Unkarilaisilla on hyvä kielitaito: Moni puhuu englantia, vanhempi väki myös saksaa. Suomen kieltäkin osataan. Kotimajoitukset järjestetään kielitaidon mukaan.
– Unkarissa käytäessä tutustutaan unkarilaiseen elämään, yhtenä iltana ollaan paikallisen perheen vieraana.
– Lohjalaiset ovat tukeneet esimerkiksi Kõbanyàn seurakunnan lasten leiritoimintaa.
Kun Kõbanyàn kirkon lämmitysjärjestelmä joitakin vuosia sitten uusittiin, vanha hiilikellari kunnostettiin kokoontumistilaksi. Sen nimeksi tuli Lohja-sali.
– Lohjalaiset innostuivat tästä, ja niin seurakuntakeskuksen takkahuone sai uuden nimen: Lohjalla on nyt Kõbanyà-tupa, kertoo Hannu Laasio.
Alkusyksyn vierailulla oli mukana ensikertalaisina Pohjosen pariskunta.
– Budapest on kaunis ja mukava kaupunki, vastaanotto oli sydämellinen. Kõbanyà on noin 30 minuutin bussimatkan päässä keskustasta.
Erkki ja Leena Pohjosen seikkaperäinen ja vauhdikas matkakertomus on luettavissa seurakunnan verkkosivuilla. www.lohjanseurakunta.fi/lahetys-ja-avustustyo/ystavyysseurakunnat
Hengellistä ja aineellista tukea
Lohjalaiset ystävyysseurakuntatyön aktiivit, esimerkiksi Iso-Herttuan ja Laasion perheet, Leena ja Matti Junnila ja Sampo Luukkonen korostavat ystävyysseurakuntien yhteisöllisyyttä. Tehtäviä hoidetaan maallikkovoimin, tapahtumiin osallistutaan innokkaasti. Jumalanpalveluksiin tullaan koko perheen voimin.
Kõbanyàn seurakunnassa on noin 200 jäsentä, palkattuja työntekijöitä vain yksi, kirkkoherra. Kirkollisveroa ei peritä. Käytännön tehtävistä vastaa maallikoiden muodostama isännistö, jonka toimikausi on neljä vuotta.
Myös Sakun evankelis-luterilainen seurakunta on pieni, jäseniä noin 240. Ystävyysseurakuntatoiminnasta virolaisten kanssa kertoo Matti Junnila:
– Seurakunnan kirkkoherrana on norjalaistaustainen Magne Mølster. Norjan lähetysseura maksaa hänen palkkansa ja avustaa toimintaa muutenkin.
– Sakulaisten entinen kokoontumistila oli huonokuntoinen, uusi kirkko oli saatava. Se piti rakentaa omin voimin. Lohjalaiset olivat mukana pieneltä osin.
Matti Junnila luonnehtii kirkon rakentamista uskon askeleeksi.
– Päätös oli rohkea, mutta tukijoiden avulla selvittiin. Kaikki tukijat eivät edes olleet kirkon jäseniä. Viron pääuutislähetys huomioi hankkeen näkyvästi.
– Yhteistyö on helppoa, Tallinnaan on matkaa 20 kilometriä ja yhteydet ovat hyvät.
Seurakunnan kanssa yhteistyötä tekevä jousiorkesteri Collegium Musicum Lohja vieraili Sakussa marraskuun puolivälissä. Vastaanotto oli, niin kuin aina, lämmin. Jumalanpalveluksessa pastori Ariel Süvari istahti orkesterilaisten keskelle tulkkaamaan saarnaa, ja ehtoollisen muusikot vastaanottivat soittopaikalla viulut käsissä. Kirkkokahvien jälkeen Collegium piti konsertin.
Lohjalaiset ovat avustaneet ystävyysseurakuntiaan niin taloudellisesti kuin hengellisestikin. On kerätty kolehteja ja muistettu ystäviä esirukouksissa.
– Matti Junnila on kerännyt sieniä ja myynyt niitä markkinoilla Sakun kristittyjen hyväksi. Kolehteja on kerätty, Sakun uuden kirkon kelloja varten ja muutenkin, Sampo Luukkonen kertoo.
Työstä on iloa kaikille kristityille.
– Ystävyysseurakuntatyö on tärkeää molemmille osapuolille. Sen kautta ystävystytään ja opitaan tuntemaan toisia. Yhteinen sanoma kirkastuu.
– Me emme ole ainoita luterilaisia, saman kirkon jäseniä on muuallakin, tiivistää Sampo Luukkonen.
Teksti Liisa Laurila
Kuvat Sampo Luukkonen
Hannu Laasio selvittää Kõbánya-nimen merkitystä. Unkarin kõ on kivi ja bánya kaivos. Niin Kõbánya kuin Lohjakin ovat kaivospaikkoja!
Lohjan seurakunnan kirkkoherra Juhani Korte vastaanotti Viron kirkon myöntämän yhteistyömitalin Tallinnan tuomiokirkossa sunnuntaina 13.10.2024.
Aikaisemmin tämän kunnianosoituksen ovat saaneet kirkkoherra Kaiku Mäenpää ja Hannu Laasio.