Joulu Lohjan seurakunnassa vuonna 2100

Millaista Lohjan seurakunnassa on jouluna 2100? Sitä ei tiedä vielä kukaan, mutta tekoälyltä voi pyytää ennustuksia. Tässä ChatGPT:n ennustuksia ja Adoben tekoälyn (Photoshop Beta) tekemiä kuvia.

Paikkaan, jossa virtaa pieni joki, rakennetaan Adoben tekoälyn mielestä hirsinen kappeli. Ehkä Saukkolaan tai Karjalohjan Kärkelään? Ehkä jommankumman paikan väestö alkaa kasvaa.

Lohjan Pyhän Laurin kirkon sisustukseen Adoben tekoäly esittää suuria muutoksia, joita Museovirasto ei missään tapauksessa hyväksyisi. Museoviraston hyväksyntää tuskin saisi myöskään uusi torni.
Muistetaanko jouluna 2100 Jeesusta? Adoben tekoäly vastaa kysymykseen kuvalla, jossa vakavan näköisellä Jeesuksella on päässään tonttulakki. Arveleekohan se, että Jeesus on vuoteen 2100 mennessä tullut takaisin ja alkanut käyttää tonttulakkia?

Ympäristönsuojelua ja hyväntekeväisyyttä

Tekoälyllä varustettu vuorovaikutusohjelmisto ChatGPT ennustaa, että Lohjan kirkoissa on tulevaisuudessa aurinkoenergiaa keräävät ikkunat, itsestään korjaavat materiaalit ja älyvalaistus.

Kirkkorakennukset ovat modulaarisia ja muokkautuvat erilaisiin tarpeisiin. Kestävä kehitys, kiertotalous ja ekotehokkuus ovat seurakunnassa keskeisiä arvoja.

Lohjan seurakunta organisoi globaaleja hyväntekeväisyyskampanjoita, joissa lahjoitukset ja avustustyö hoidetaan digitaalisesti ja tekoälyä hyödyntäen.

Pappi ilmestyy hologrammina kotiin

Jouluaaton jumalanpalvelus striimataan hologrammiteknologian avulla, jolloin seurakuntalaiset voivat osallistua mistä tahansa. Virtuaaliset kirkkosalit ja interaktiiviset rukoushetket yhdistävät seurakuntalaiset maailmanlaajuisesti. Pappi voi ilmestyä koteihin hologrammina. Yhteistä joulukirkkoa pidetään silti suuressa arvossa.
Lapset osallistuvat virtuaalitodellisuuden avulla joulukuvaelmiin, jotka herättävät historian ja raamatunkertomukset eloon ennennäkemättömällä tavalla.
Kuorot voivat olla virtuaalisia, ja eri puolilta maailmaa kotoisin olevat laulajat voivat esiintyä yhdessä ilman fyysistä läsnäoloa.

Vaikka teknologia mahdollistaa etäosallistumisen, yhteisöllisyyttä edistetään paikallisesti. Erilaiset työpajat, tapahtumat ja vapaaehtoistyöprojektit yhdistävät seurakuntalaisia. Peleihin ja aktiviteetteihin voi osallistua sekä paikallisesti että etänä.
Kun kysyttiin vuodesta 3000, ChatGPT vastasi, että joulua vietetään yhteisöllisesti paitsi maapallolla myös avaruudessa. Avaruusasemat ja -siirtokunnat osallistuvat juhlaan, ja virtuaalitodellisuus yhdistää ihmisiä yli suurten etäisyyksien.

Teksti: Matti Pirhonen ja Eija-Liisa Eriksson
Kuvat: Adobe/Matti Pirhonen

Lohjan Pyhän Laurin kirkon sisustukseen Adoben tekoäly tekisi hyvin suuria muutoksia. Alttaritaulu vaihtuisi, triumfikrusifiksi poistuisi ja seinämaalaukset peitettäisiin. Tuskinpa tulisi museoviraston hyväksyntää.

Vastaa