”Ripari ilman isosia on kuin pulla ilman sokeria”

Isosena toimiminen on yksi seurakunnan vapaaehtoistoiminnan muodoista. Lohjalla toimii vuosittain noin sata isosta ja isoskoulutuksessa on mukana vielä useampi. Isosten mielestä heidän tärkein tehtävänsä on pitää huolta siitä, että leiriläisillä on kivaa ja hyvä olla.
Lohjan seurakunnan isoset vastasivat kevään leirillä kolmeen kysymykseen isosena toimimisesta.

Miksi lähdit isoseksi?

Todella moni päätti lähteä mukaan, koska omalla leirillä oli ollut niin mukavaa. Tärkeää on ollut myös, että kaverit tai omat isoset ovat ehdottaneet isostoimintaan hakeutumista.
– Itsellä oli tosi hyvät isoset ja homma vaikutti kivalta. Tutustuin myös leirillä kaveriin, jonka kanssa tulin isoskoulutukseen, Eve kertoo.
– Lähdin isoseksi, koska oma ripari oli niin kiva. Halusin olla itse seuraavana vuonna tärkeä osa sitä, mikä tekee riparista kivan. Omat isoset paransivat omalla työllään leiriä paljon. Halusin myös kokea riparin toisestakin näkökulmasta, kuvaa Iines.
Useampi kertoi lähteneensä isoseksi, koska tehtävä vaikutti kivalta ja kiinnostavalta. Kiinnosti myös tietää, millaista olisi olla isonen.
– Lähdin isoseksi, koska se vaikutti hauskalta, ja sitä se onkin, Jami sanoo.

Mitä hyvää saat isosuudesta?

Nuoret näkevät isosena toimimisessa paljon hyvää. Se antaa uusia kavereita ja yhden verkoston lisää elämään. Tarjolla on ilmaista ruokaa sekä kivaa tekemistä vapaa-ajalle ja kesäksi. Isosena toiminen antaa elämään myös turvallisia aikuisia.
– Isosuudesta saan hyviä kokemuksia, tärkeitä muistoja ja ylivertaisen yhteisöllisyyden tunteen, Luukas kuvaa.
– Hyvää tässä on se, kun saa paljon uusia ystäviä sekä lisää rohkeutta esiintymiseen ja sosiaalisiin tilanteisiin, Pinja kertoo.
Moni nosti esiin myös työkokemuksen ja uudet taidot. Koulutuksesta ja ohjaamistilanteista oppii paljon ja näin isosena oleminen antaa hyvää pohjaa myöhempään työelämään.

Mitkä ovat mielestäsi isosen tärkeimmät tehtävät?

Nuorilla on hyvin selkeä näky siitä, mikä isosen tehtävässä on tärkeintä: leiriläiset! Isoset haluavat pitää huolta siitä, että ”pikkusilla” on mahdollisimman hyvä leiri ja että heillä on hauskaa.
– Tärkeää on antaa rippikoululaisille ihana ja ikimuistoinen leiri, olla läsnä ja apuna, kun sitä tarvitaan, olla sosiaalinen ja reilu, Aada tiivistää.
– Tärkeimpiä tehtäviä ovat toimia siltana leiriläisten ja ohjaajien välissä sekä ainakin kannustaa ja tukea pikkusia, Milena sanoo.
Myös iltaohjelmat ja hauskanpito mainitaan: Hyvien sketsien ja leikkien keksiminen on tärkeää leirihengen luomisessa. Isoset ymmärtävät senkin, kuinka tärkeä heidän roolinsa on ohjaajien apuna ja tukena.

Kaikki pääsevät mukaan

Kaikki rippikoulun käyneet nuoret pääsevät isostoimintaan. Koulutukseen ja isostoimintaan sisältyvät vastuutehtävät hoitaneet pääsevät myös isosiksi: alakoululaisten leireille tai kerhotoimintaan, rippileireille, päivärippikouluun tai perheleireille. Tehtävästä maksetaan pieni palkkio ja seurakunta myös maksaa isosten leiriruokailut.
Juttu on koostettu Reetan, Jamin, Oonan, Neean, Milenan, Sirun, Aadan, Pinjan, Luukaksen, Ineksen, Even, Venlan, Niklaksen ja Joonatanin vastauksista. Kiitos kaikille.

Vastaa