Anne Jälkö aloitti huhtikuun alussa Lohjan seurakunnan johtavana kasvatuksen ohjaajana. Hän johtaa seurakunnan koko kasvatussektoria päiväkerhoista nuorten aikuisten toimintaan.
– Tehtävä on aivan uusi. Tarkoituksena on yhdistää varhaiskasvatus ja nuorisotyö, mukaan lukien nuoret aikuiset. Tehtävääni kuuluu sekä yhdistämistä että kehittämistä yhdessä muiden työntekijöiden kanssa ja toivottavasti myös lasten, nuorten ja perheiden kanssa, Jälkö kertoo.
Aikaisemmin seurakunnassa on ollut esimerkiksi johtava nuorisotyönohjaaja, mutta nyt Anne Jälkö vastaa kaikesta seurakunnan kasvatustyöstä. Jälkö kertoo, että kirkon Polku-mallin mukaan lapsi ja nuori voi kulkea polkua koko kasvunsa kaaren ilman, että tulee suuria harppauksia tai putoamisia.
– Perheissä on eri-ikäisiä lapsia ja erilaisia tarpeita. Tavoitteena on, että yhteys seurakuntaan säilyy, kun siirrytään esimerkiksi päiväkerhosta eteenpäin.
Seurakunnan kasvatus on iso kokonaisuus
Miltä nyt tuntuu?
– Mukavalta tämä tuntuu. Toki minulla on paljon tutustumista ja hahmottamista, kuten esimerkiksi, millaisessa maailmassa lohjalaiset lapset ja nuoret elävät. Juuri aloittaneena minulla on kiva vaihe, kun voin kysellä, ihmetellä ja katsella, miltä näyttää.
Jälkö kertoo, että seurakunnassa on paljon osaavia työntekijöitä ja seurakunta on mukana monissa verkostoissa. Hän ei osaa ihan tarkalleen sanoa, montako työntekijää kasvatuksen alueeseen kuuluu, alueen tehtäviä on nimittäin myös joillakin ihan eri työalan työntekijöillä, kuten monilla diakoniatyöntekijöillä ja papeilla.
Jousiammuntaa melkein ammattimaisesti
Anne Jälkön edellinen työnantaja oli Suomen Lähetysseura. Sitä ennen hän on ollut Yhteisvastuukeräyksen työntekijänä, vetänyt vapaaehtoistoiminnan kehittämishanketta Kirkkohallituksessa ja työskennellyt Sipoon ja Tikkurilan seurakunnissa.
Koulutukseltaan Jälkö on sosionomi (AMK), kuten diakonit ja seurakuntien nuorisotyönohjaajat nykyään ovat. Hänellä on myös ylempi ammattikorkeakoulututkinto diakonian ja kasvatuksen alalta. Lisäksi hänellä on työnohjaajan koulutus ja johtamiskoulutus.
Jälkö asuu Inkoossa, Dalin kylässä, lähellä 51-tietä. Perheeseen kuuluu aviomies ja tämän kolme lasta, joista kaksi asuu välillä isänsä luona.
Anne Jälkö harrastaa jousiammuntaa, tarkemmin sanottuna maastoammuntaa jousella. Hän myös kilpailee jousiammunnassa.
– Se ei ole ammattimaista, mutta ihan tosissani harrastan. Olen käynyt paljon kansainvälisissä kisoissa. Harjoittelullani on siis selvä tavoite.
Seurakunnan tulee olla toivon paikka
Jälkö toivoo, että seurakunta olisi eri-ikäisille paikka, jossa voi rauhassa olla yhteydessä Jumalaan ja toisiin ihmisiin.
– Sellainen paikka, jossa voi olla lähellä Jumalaa. Maailmassamme on paljon uhkakuvia. Haluan, että seurakunta on eri-ikäisille toivon paikka, jossa voi olla tekemässä maailmasta parempaa ja jossa saa kokea, että sitä voi tehdä yhdessä muiden kanssa. Lapset ja nuoret voivat vaikuttaa siihen, mitä seurakunnan kasvatustyössä tehdään.
– Toivon, että seurakunta on paikka, jossa voi ajatella ja jossa voi myös ajatella toisin.
Teksti ja kuvat Matti Pirhonen