Diakoniaa Lohjalla

Diakoniatyötä tehdään evankelisluterilaisen kirkon seurakunnissa sekä työntekijöiden että vapaaehtoisten voimin. Vapaaehtoisten näkökulmasta katsoen diakoniatyöntekijä on monenlaisen vapaaehtoistyön mahdollistaja, mutta myös alueesta vastaava työntekijä.

Kun Suomessa 1800-luvulla aloitettiin organisoitu sairaanhoito, olivat kaikki sairaanhoitajat diakonissalaitoksissa opiskelleita, diakonissoja.
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on nykyään kahdenlaisia diakoniatyöntekijöitä: diakoneja ja diakonissoja. Työ on samaa nimikkeestä huolimatta, mutta ero on koulutuksessa: diakoneilla on sosiaalialan koulutus ja diakonissoilla sairaanhoitajan. Siksipä diakonissa voi tarvittaessa mitata asiakkaan verenpaineen ja diakoni tuntee sosiaalityön pykäliä.
Lohjan seurakunnan ensimmäinen diakoniatyöntekijä oli Aina Albertina Tallgren, joka toimi Lohjalla diakonissana 16 vuotta alkaen vuodesta 1912. Virkkalan ensimmäinen diakonissa oli Anna Viljanen, jonka Petter Forsström eli Kalkki-Petteri palkkasi työntekijöilleen. Forsström oli muutenkin kiinnostunut työntekijöidensä hyvinvoinnista.

Vapaaehtoistyötä ja apua kriiseissä

Lohjan seurakunnan diakoniatyön puoleen voi kääntyä kaikissa elämän kriiseissä ja muissa vaikealta tuntuvissa tilanteissa, kuului kirkkoon tai ei. Kriisi tarkoittaa uutta tilannetta, jossa aiemmat ongelmanratkaisukeinot eivät välttämättä toimi. Keskusteleminen diakoniatyöntekijän kanssa on täysin luottamuksellista ja sitä kautta voit saada henkistä tai hengellistä apua tai apua talousasioissa. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät seurakunnan nettisivuilta www.lohjanseurakunta.fi/apua-ja-tukea

Seuraa diakoniaa facebook.com/lohjanseurakunnandiakonia

Ruokaa ja yhdessäoloa

Seurakunta järjestää monenlaista toimintaa eri-ikäisille. Diakonisinta toimintaa ovat diakoniaruokailut. Maanantaisin on tarjolla “Mannaa” Mäntynummen seurakuntatalossa kello 12. Tiistaisin kello 11 on ”Evästä päivään” -ruokailu keskustan seurakuntatalossa. Virkkalan kirkossa on diakoniaruokailu ”Elämän leipää” keskiviikkoisin kello 12. Ruokailu ”Evästä arkeen” on torstaisin kello 12 Nummen seurakuntatalolla ja samaan aikaan Sammatin seurakuntatalolla sekä Pusulan seurakuntatalolla.
Mainitut ruokailut maksavat vain 4 € kerralta ja niihin voi saada diakoniatyöntekijältä kausikortin, jos talous on tiukalla. Diakoniatyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä silloin, kun heitä näkee tilaisuuksissa, tai soittamalla tai sähköpostilla.

Evästä päivään -ruokailujen yhteydessä on aina hartaushetket ja laulamista.

Diakoni Leena Syvälahti luki hartaudessaan lähetyssihteeri Anniina Javanaisen Viikon sanan vaahtokarkkikiusauksista

Maaliskuun alun ruokailussa Kimmo Kollin luki evankeliumin sille viikolle, Margit Jalonen toimi esilaulajana ja Ulla-Maija Haverinen säesti. Diakoni Leena Syvälahti luki hartaudessaan lähetyssihteeri Anniina Javanaisen Viikon sanan vaahtokarkkikiusauksista, jotka vetoavat ihmisiin.

Kuukauden viimeisenä tiistaina Evästä päivään -ruokailussa on musiikkikerta, jolloin lauletaan ennen ja jälkeen ruokailun, sekä kuullaan musiikkiesityksiä. Timo Laakso ja Juha Jaakkola ovat esittäneet sekä omia laulujaan, että muita. Kuukauden toiseksi viimeisenä tiistaina on pelikerta, jona pelataan lautapelejä yhdessä.
Suvi Sojanto on yksi seurakunnan innokkaista vapaaehtoisista.

Olen mukana Evästä päivään -ruokailussa viikottain ja maanantaisin vedän Ystävän kammaria vanhuksille, Sojanto kertoo ja lisää, että parasta on ihmisten kanssa oleminen. Evästä päivään -ruokailussa hän on usein esilaulajana. Lohjan seurakunnan vapaaehtoiseksi kannattaa ryhtyä. Täällä pidetään vapaaehtoisia hyvin, Sojanto sanoo.

teksti ja kuvat Matti Pirhonen

Vastaa