Iloinen mysteeri

Oletko päässyt seuraamaan, kun lapsi kyselee vanhemmaltaan tai joltakin muulta aikuiselta kuolemasta? Tai oletko joutunut itse pinnistelemään miettiessäsi vastausta pienen ihmisen tiedusteluihin siitä, missä mummi on nyt kun hän on kuollut?

Kuuntelin itse jokin aika sitten tällaista keskustelua ja ihailin sitä, kuinka lempeästi isovanhempi vastaili lapsenlapsensa kysymyksiin. Moni kokee luontevimmaksi kertoa pikkuiselle taivaan kodista ja siitä, kuinka siellä on hyvä ja turvallista olla. Niin vastaisin itsekin.

Pian on aika viettää kirkon suurinta juhlaa, pääsiäistä. Se on siitä erikoinen juhla, että silloin joutuu usein miettimään, mikä se juhlan aihe taas olikaan. Jos perheen pienimmät sattuisivat kyselemään, heille voi kertoa, että Jumalan Poika Jeesus kuoli ja hänet haudattiin. Sitten Jumala herätti hänet kuolleista. Jeesuksen hauta oli pääsiäisaamuna tyhjä.

Monesti viikarit eivät tajua kysellä sen pitemmälle – että miksi sellainen on niin suuri juhlan aihe. Jeesuksen kuolemassa ja ylösnousemuksessakin riittää sulateltavaa.

Pääsiäisen merkitystä voisi koettaa selittää, vaikka näin: Jeesus pelasti pääsiäisenä ihmiskunnan. Kun kuolemme, pääsemme taivaan kotiin sen vuoksi, mitä Jeesus teki puolestamme. Saamme turvata häneen ja luottaa siihen, ettei kuolema olekaan elämän loppu.

Ei kovin helppotajuista sekään. Itselleni asia aukeaa ajattelemalla taivaan kotia. Se ei ole vain asia, josta puhumme lapsille, kun emme keksi parempaakaan vastausta. Taivaan koti on pääsiäisen lahja, jonka Jumala rakkaudessaan meille järjestää. Pääsiäiseen sisältyy ilo ja lupaus.

Pääsiäisen sanoman purkittaminen ei ole ihan helppoa meille kirkon työntekijöillekään. Olemme kaikki pääsiäisenä mysteerin ja ihmeen äärellä. Onneksi meidän ei tarvitsekaan ymmärtää, eihän kukaan meistä pysty täysin käsittämään pääsiäisen salaisuuksia. Silti pienikin lapsi tietää tarpeeksi: kyseessä on juhla, ja Jumala on hyvä.

Pääsiäisenä kirkossa pääsee kuulemaan, kun me papit panemme parastamme ja koetamme puhua siitä hyvästä, josta on niin kovin vaikea puhua. Tarjolla on juhlatunnelmaa, pyhän äärellä olemista ja rakkaita pääsiäisvirsiä. Tervetuloa juhlimaan kuoleman kukistumista ja ikuista elämää!

Milla Turunen
seurakuntapastori

Milla kutsuu kuulemaan pääsiäisen sanomaa.

Vastaa