Joulupukki tuo lapsille joulun

Kun kodin ovelta kuuluu aattoiltana koputusta, lapset tietävät, kuka siellä voi olla: Joulupukki, odotetuin vieras.

-Joskus huomaa, miten lapsia vähän jännittää, kun Pukki tulee omaan kotiin. Kunhan hetki jutellaan, kaikki tulevat rohkeasti Joulupukin luokse, kertoo Joulupukki.

Pukki asuu Korvatunturilla, kaukana pohjoisessa. Sieltä hän lähtee hyvissä ajoin lasten luokse tuomaan joulun iloista sanomaa. Hän pukeutuu punaiseen takkiin ja lakkiin, sukii partansa ja varustautuu lämpimillä lapikkailla tai huopikkailla, sään mukaan.

-Lapset kyselevät usein, millä Pukki tulee pihaan. Poron pulkalla lähdetään matkaan, mutta jos keli ei ole suotuisa, täytyy jatkaa toisella menopelillä, Joulupukki kertoo.

-Tärkeintä on, että Pukki tulee, olipa kulkuneuvo mikä tahansa.

Kokemusta Pukilla riittää: hän kertoo olevansa jo yli 100-vuotias. Joulupukin tehtävää hän on hoitanut koko aikuisikänsä.

-Kyllä minä jatkan vielä monta vuotta, tämä on niin antoisaa. Lapset ovat niin vilpittömiä ja mukavia, Joulupukki myhäilee.

Joulunalusviikoilla Joulupukin voi joskus tavata erilaisissa tapahtumissa. Kaikki löytävät nopeasti tutun hahmon ja käyvät juttelemassa – kertomassa salaisuuksia ja toiveita. Pukilla on elämänviisautta ja taito lähestyä ihmisiä.
Lapset ovat Joulupukin innokkain yleisö, mutta hänen vierailunsa on koko perheen juttu. Joulupukki on tutustunut perheisiin ja nähnyt, miten lapset kasvavat.

-Joissakin perheissä olen käynyt monena jouluna. Ne lapset, joille aikanaan vein lahjoja, ovat nyt äitejä ja isiä ja viettävät joulua omien lastensa kanssa.

Joulupukin vierailu on aattoillan kohokohta. Lapset toivottavat Pukin tervetulleeksi ja ovat saattaneet harjoitella jonkin laulun tai musiikkiesityksenkin mieluisalle vieraalle. Sitten jutellaan ja Pukki kyselee lasten kuulumisia ja toiveita. Joulupukki tuntee hyvin kaikki lapset, tietää nimet ja harrastukset. Lapset ovat kirjoittaneet hänelle tai hän on kuullut lasten toiveista muuten.

-Minulla on hyviä apulaisia, tonttuja, Pukki kertoo.

Joskus joulun alla voi nähdä pienen hahmon vilahtavan pihamaalla, kun tonttu käy katsomassa, mitä lapsille kuuluu. Apulaiset merkitsevät muistiin lasten toiveita. Joulupukki on iloinen siitä, että joulua vietetään yhdessä, tunnelmallisena perhejuhlana. Jouluna arkihuolet unohtuvat. Viime vuosina lahjapakettien määrä on Pukin mielestä tullut maltillisemmaksi, lahjat ovat harkittuja.

-Uskon, että vähempikin riittää, kun lahjat ovat toivottuja.

Kun lahjapaketteja jaetaan, Joulupukki pyytää, että joku lapsista olisi tonttuna mukana, auttamassa jakamisessa. Tonttuna toimiminen on mieluinen tehtävä. Lasten on maltettava mielensä ja oltava kärsivällisiä: ensin lahjat jaetaan kaikille, vasta sitten niitä voi alkaa avata. Aattoillan mittaan paketteihin ehtii kyllä rauhassa tutustua.

-On aina yhtä hienoa nähdä, miten iloiseksi lapsen tekee sellainen lahja, jota tämä on hartaasti toivonut.

-Toivottavasti kaikki lapset saavat niitä lahjoja, joita he odottavat.

Kun lahjat on jaettu, Joulupukki hyvästelee perheen ja jättää sen nauttimaan aattoillasta. Hän suuntaa seuraavaan kotiin ja muiden lasten luokse. Aattoillan aikana hän ehtii vierailla monessa perheessä ja tavata paljon lahjakääröjään odottavia lapsia. Aattoillan jälkeen Joulupukki vetäytyy Korvatunturin rauhaan. Yhdessä tonttujen kanssa vietetään omaa joulujuhlaa.

Lasten takia Joulupukkina on mukava olla!

Hyvää joulua kaikille lapsille ja perheille!

Teksti Liisa Laurila
kuva Matti Pirhonen

Vastaa