Pääkirjoitus Lohkare 2/2022: Vaalit tulossa – ihanko totta?

Juurihan oli aluevaalit ja eduskuntavaalit ovat tulossa ensi vuonna, eikä kuntavaaleistakaan ole pitkä aika. Pressakin istuu vielä muutaman vuoden. Mistä ihmeen vaaleista oikein puhut?

Hei, ensi syksynä on seurakuntavaalit. Marraskuussa.

Ai jaa, kuka ne sitten valitsee?

No kuule: seurakuntalaiset ja äänestämään pääsee, kun on vaalipäivänä täyttänyt 16.

No mihin porukkaan täällä Lohjalla sitten äänestetään?

Kirkkovaltuustoon. Siihen valitaan kaikista ehdokkaista 33 valtuutettua.

Aijaa, kuka voidaan valita?

Siinä on muutama vaatimus: Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022 ja hänen on oltava seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022.

Hänen täytyy antaa kirjallisen suostumus ehdokkaaksi asettumisesta ja sekin sanotaan, että hänen tulee olla kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu, eikä hän saa olla vajaavaltainen

Ohhoh, miten tuota vakaumusta oikein mitataan? Metrimitallako tulet mittailemaan?

Lupaan, etten ota mittaa tai vaakaa mukaan. Mittarina on kirkon jäsenyys, täysi-ikäisyys ja edellä mainittu konfirmaatio. Meistä jokainen mittaa ihan itse itseään ja sitoutumistaan tehtävään. Sellainen mittari on, ettei seurakunnan tehtävässä oleva työntekijä voi ryhtyä ehdokkaaksi.

Eikö nuo messut ja toimitukset mene aivan itsellään, mistä sitä pääsee päättämään?

Kirkkovaltuutetut päättävät oikeastaan todella isoista asioista: kirkollisveroprosentista, rakennushankkeista, virkojen perustamisista ja lakkauttamisista. Tulevaisuuden kannalta esimerkiksi seurakunnan toiminnan painotuksista ja tilojen käytöstä. Kirkkovaltuutetut valitsevat myös omat maallikkoedustajansa kirkon ylimpään päättävään elimeen: Kirkolliskokoukseen.

On hyvä muistaa, että kirkkovaltuusto on oman seurakuntamme ylin päättävä elin.

Ahaa, kuka niitä ehdokkaita kerää tai miten voi ylipäätään ehdokkaaksi päästä?

Tämä onkin se haastavampi juttu: Pitää joko liittyä johonkin valitsijayhdistykseen tai perustaa aivan oma yhdistys.

Nyt kannattaa ensin haastatella nykyisiä kirkkovaltuutettuja, jospa heistä löytäisit itsellesi sopivan porukan, jonka mukaan lähteä. Kannattaa olla tarkkana: 15.9.2022 nimitäin ehdokasjuna lähtee puksuttamaan eteenpäin. Ethän jää asemalle?

Juhani Korte

Vastaa