Urpu Sarlin aloitti Lohjan seurakunnan ensimmäisenä viestintäpäällikkönä

Lohjan seurakunnassa on uusi viestintäpäällikön toimi, jonka ensimmäisenä haltijana aloitti toukokuun alussa siuntiolainen Urpu Sarlin. Hän on pitkän linjan seurakunnallinen viestijä, joka siirtyi Lohjalle Espoon seurakuntien viestintäjohtajan virasta.

Miltä nyt tuntuu Lohjalla?

– Mukavalta tuntuu. Vastaanotto on ollut lämmin. Koen, että viestintäpäällikköä on odotettu. Leena Anttila on tehnyt viestinnässä paljon, ja odotan innolla, että pääsemme yhdessä jatkamaan siitä.
Sarlin on asunut Lohjan seurakunnan alueista Sammatissa ja Karjalohjalla, ja nyt hän asuu Siuntion keskustassa. Koska hän on jossain vaiheessa asunut Inkoossakin, on hän tehnyt kierroksen Lohjan keskustan ympäri. Nyt työpaikka on Lohjan keskustassa, Laurinkadun varressa. Ja tietenkin eri puolilla Lohjaa aina siellä, minne työ vie.

Teologian opiskelua, luomuviljelyä ja puutarhurin töitä

Sarlin on koulutukseltaan teologian maisteri. Opiskeluaikana hän toimi teologian ylioppilaiden lehden, Kyyhkysen toimitussihteerinä.
– Kyyhkynen oli edistyksellinen lehti: kun Hesaria tehtiin vielä perinteisesti latomalla, Kyyhkystä taitettiin jo sähköisesti.
Opintojensa aikana Sarlin vietti välivuoden Irlannissa työskennellen maatilalla.
– Luonnonmukainen viljely lääkitsi maailmantuskaani paremmin kuin teologian opiskelu.
Teologian maisteriksi valmistuttuaan Sarlin lähti opiskelemaan oppisopimuksella puutarhuriksi. Hän työskenteli Karjalohjalla pienellä luomupuutarhatilalla.
Ensimmäinen viestinnän alan työpaikka oli Leppävaaran seurakunnassa. Se oli neljän kuukauden sijaisuus, johon Sarlinia varta vasten pyydettiin.
– Huomasin olevani unelma-ammatissani. Siinä yhdistyvät monet asiat, esimerkiksi luovuutta pääsee käyttämään monella tapaa.
Sarlin oli välillä vanhempainvapaalla, mutta kaikkiaan hän ehti työskennellä Leppävaaran seurakunnan tiedottajana kuusi vuotta. Leppävaaran jälkeen hän toimi Espoon seurakuntayhtymän tiedottajana ja myös projektitehtävissä rakentaen verkkosivuja. Kun Espoon seurakuntayhtymän edellinen viestintäjohtaja jäi eläkkeelle vuonna 2011, Sarlin haki virkaa ja tuli valituksi. Espoon seurakuntayhtymän viestintäjohtajana hän oli myös seurakuntalehti Essen päätoimittaja.
– Vuoden 2017 alusta pääkaupunkiseudun seurakuntalehdet yhdistettiin. Tein osaltani paljon töitä yhdistymisen eteen, koska näin sen niin viestinnällisesti kuin taloudellisesti järkevänä. Päätoimittajuus jäi pois, ja se vapautti aikaa yhteisöviestinnän kehittämiselle.
Espoon seurakuntayhtymän viestintäjohtajan virasta Sarlin siirtyi Lohjalle. Seurakunnan viestintäpäällikön hakuilmoitus osui silmiin ja herätti kiinnostuksen.
– Viestintä on asetettu Lohjan seurakunnan strategian kärkeen. Viestinnän merkitys ymmärretään kyllä kirkossa yhä laajemmin, mutta en tiedä, että näin suurta strategista painotusta olisi tehty yhdessäkään muussa seurakunnassa. Kun kaikki muukin oli kohdillaan, halusin tulla mukaan tekemään tätä muutosta.
Sarlinin mielestä teologian maisterin tutkinto antaa hyvän pohjan työskentelyyn kirkon viestinnässä.
– Seurakunnalle ja koko kirkolle viestintä on yhä tärkeämpää, koska sen kautta pystytään olemaan läsnä ihmisten elämässä. Vaikka kirkko on Lohjallakin keskellä kylää, kaikkien yhteys seurakuntaan ei ole välttämättä kovin tiivis. Viestinnällä tätä yhteyttä pystytään rakentamaan.

Aholansaaren kasvatti

Sarlin on syntynyt Oulussa ja kasvanut Kokkolassa. Rippikoulunsa hän kävi körttien eli herännäisten Aholansaaressa Nilsiässä. Herännäisnuorten Nuori yty -lehden avustajana toimiminen oli Sarlinin ensimmäinen kosketus lehden tekemiseen. Hän oli jo nuorena taitava kirjoittaja ja sai ylioppilaskirjoitusten äidinkielen aineesta laudaturin.
Herännäisyys on Sarliniille tärkeä viiteryhmä edelleen. Hän puhui Lapualla vuoden 2014 herättäjäjuhlilla Jumalan suuruudesta ja ihmisen pienuudesta. Sarlinin puhe oli lauantain päiväseuroissa, herättäjäjuhlien tärkeimmässä tilaisuudessa, jota oli seuraamassa 12 000 kuulijaa.
Sarlin sanoo tykkäävänsä pyöräilystä “kuin hullu puurosta”.
– Löysin pyöräilyn koronavuosien aikana. Lähiympäristö on tullut tutuksi ihan toisella tavalla, kun olen ajellut ympäriinsä risteileviä pikkuteitä. Viime kesänä tein pidemmän pyöräreissun teltan kanssa.
Jo ensimmäisellä työviikolla Sarlin pyöräili kerran töihin Lohjalle.
Sarlin kertoo olevansa lapinhullu ja tykkäävänsä vaeltamisesta. Hän valokuvaa luonnon tapahtumia kännykällä, neuloo islantilaisia villapaitoja ja lukee.
– Harrastuksista pyöräily ja valokuvaus inspiroivat minua eniten.

Lohjan seurakunta sadan vuoden päästä

Tulevaisuuden ennustaminen on vielä vaikeampaa kuin menneisyyden tapahtumien tutkiminen, jota Lohjan seurakunnassa tehtiin paljon viime vuonna seurakunnan 700-vuotisjuhliin liittyen. Sarlin arvelee, että vuonna 2123 Lohjalla juhlitaan 800-vuotiasta seurakuntaa ja että seurakunnan kirkot ovat edelleen pystyssä.
– Toivon, että ihmisten keskinäinen yhteys vahvistuu, että toisten tukeminen ja auttaminen lisääntyvät.
Vuoteen 2123 mennessä ilmastonmuutoksella tullee olemaan suuria vaikutuksia Suomessakin.
– Olen tosi onnellinen siitä, että seurakunnassa on käynnissä ympäristödiplomiprosessi. Mielestäni kirkko voi vaikuttaa paljon asenteisiin. Toivon, että osaisimme olla kiitollisia Lohjan luonnon kauneudesta ja voisimme sen kannustamina elää kohtuullisesti ja luontoa kunnioittaen.
Lohjan seurakunnan strategia ulottuu vain vuoteen 2026. Siinä yksi tärkeimmistä asioista on ulkoinen viestintä ja markkinointi, ja juuri siihen viestintäpäällikön viran perustaminen liittyy. Toinen tärkeä asia ovat lapset ja nuoret.
– Lastenkin takia meidän on tärkeä toimia ympäristön hyväksi. He elävät tässä maailmassa kaiken tulevan keskellä.
Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, ja kunta- ja seurakuntaliitoksia voi tulla lisää.
– Viestinnän tulevaisuudenvisioni liittyy tehtävääni: että lohjalaiset, sekä seurakunnan jäsenet että seurakuntaan kuulumattomat, tuntevat Lohjan seurakunnan ja tietävät, mitä mahdollisuuksia heillä on toimia ja saada apua. Yhtä tärkeää on, että ihmiset saavat viestin armollisesta Jumalasta ja saavat tukea hengelliselle elämälleen.
– Seurakunnan visio on vahvistaa yhteyttä nuoriin, nuoriin aikuisiin ja nuoriin perheisiin. Heitä haluamme jatkossa tavoittaa paremmin. Kaikki markkinointiviestinnän keinot otetaan käyttöön, kunhan budjetti sallii.
Sarlin sanoo, että seurakunnan viestintä on kahdensuuntaista ja monenvälistä.
– Viestintäammattilaiset tekevät osansa, mutta mitä suurempi joukko on mukana tekemässä, sitä parempi on lopputulos. Toivon kovasti, että te lohjalaiset olette yhteydessä viestinnän asioissa ja annatte palautetta, kerrotte tarpeista ja toiveista, annatte vinkkejä ja kutsutte käymään. Seurakunta tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa, ja myös viestintää kannattaa tehdä yhdessä.

Teksti ja kuva Matti Pirhonen

Vastaa