Kirsi Oksanen on toiminut jo useamman vuoden messuavustajana. Hän vastaa viiteen kysymykseen tehtävästä ja kutsuu kiinnostuneita rohkeasti mukaan.
- Miksi lähdit messuavustajaksi?
Olen toiminut luottamushenkilönä ja halusin nähdä seurakuntaelämää myös toisesta näkökulmasta. Aloitin väärtinä, jonka tehtäviin kuuluu kertoa messuvieraille ketkä toimivat eri tehtävissä. Alkuaikoina istuin aina penkissä. Myöhemmin sovittiin, että myös väärti voi istua kirkkosalin etuosassa yhdessä muiden messua toimittajien kanssa. Minua pyydettiin myös ehtoollisavustajan tehtävään. - Miltä messuavustaminen tuntuu?
Varsinkin päivän lukukappaleita lukiessa tuntuu, että niiden kautta syntyy jokin syvempi yhteys seurakunnan kanssa. Osa teksteistä on niin vahvoja tai puhuttelevia. Kun puen ylleni valkoisen alban, koen, että messussa mukana olemisesta tulee virallisempaa. - Mikä on hankalinta tai parasta messuavustamisessa?
En koe tehtäviä hankaliksi. Minusta on mukavaa olla jakamassa messuun saapuville virsikirjoja ja toivottaa heidät tervetulleiksi messuun. Hienoa on myös se tunne, kun messun lopussa liturgi siunaa seurakuntalaiset, ja voidaan todeta, että kaikki on hyvin. - Mitä messuavustajan tehtäviin kuuluu?
Ennen messun alkua sen toimittajat ja avustajat kokoontuvat sakastissa lyhyeen rukoushetkeen. Messussa avustajan tehtävät vaihtelevat. Hän voi lukea alkujuonnon ja olla jakamassa virsikirjoja ja messuopasta kirkkoon saapuville. Messun edetessä messuavustaja lukee pyhäpäivän raamatuntekstit, voi osallistua esirukouksen lukuun ja sytyttää kynttilän vainajien muistoksi. Ehtoollisella avustaja yleensä jakaa ehtoollisviinin. Siinä tehtävässä pukeudutaan albaan. - Mitä sanoisit sellaiselle, joka miettii messuavustajaksi ryhtymistä?
Tehtävä vaatii rohkeutta ja uskallusta olla esillä. Hyvä lukutaito ja selkeä ulosanti ovat tärkeitä ominaisuuksia. Itse valmistaudun ennen messua lukemalla lukukappaleet etukäteen, jotta osaisin paremmin tauottaa tekstejä, selviytyisin mahdollisista vaikeista sanoista ja pääsisin sisälle lukukappaleiden sanomaan. On hyvä valmistautua ja näin olla varmempi omassa tekemisessään.
Jokainen voi toivoa, kuinka usein ottaa vuoroja. Itse näen, että kun osallistuu kerran kuukaudessa, asiat säilyvät hyvin mielessä.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä johtavaan kappalaiseen Raimo Kuismaseen, 044 328 4357,
raimo.kuismanen@evl.fi.
Teksti ja kuvat: Raimo Kuismanen